Posted by: capshunik | January 11, 2010

Egoismul şi roadele lui

”Eu”, ”Mie”, ”Al meu”. Vă sunt cunoscute? Sunt cuvintele care zilnic ne ies din gură nu? Noi oamenii ne-am născut cu dorinţa de posesiune. Când avem 1 an, dorim jucăria de la copilaşil de alături pentru că ni se pare mai drăguţă. Ajungem pe băncile şcolii şi acolo dorim să avem notele celui de lângă noi, înfăţişarea celui de lângă noi sau familia celuilalt.
Şi creştem aşa, cu dorinţa asta în inimă care se imprimă tot mai bine de a avea ce nu e al nostru. Ajungând adulţi, ne uităm peste gardul vecinului şi acolo totul ni se pare mai bun şi vrem să fie al nostru. Suntem egoişti. Atât de egoişti încât am fi în stare să ne păstrăm înfometaţi pe noi înşine din dorinţa de a avea mai mult. Dacă am fi într-o încăpere închisă împreună cu mai multe persoane şi am avea doar o bucăţică de pâine, am prefera să păstrăm bucăţica de pâine ascunsă, murind înfometaţi, cu teama ca nu cumva cel de lângă să dorească din bucăţica ta. Şi asta dragii mei… ne conduce la singurătate, răutate şi urâţenia sufletului.

Advertisements

Responses

  1. Nu suntem toti asa.

    Eu am momentele mele de egosim absolut, dar revin la echilibru dupa ce-l consum

  2. pai… tocmai cand ai scris tu articolul mi-am sarbatorit.. oarecum ziua mea de nastere…cred ca atunci eram putin egoista….:)) in general nu sunt…. fiecare intr-o anumita masura este egoist… dar daca se depaseste limita, atunci esti de-a dreptul calcator in picioare de oameni, profitor, defaimator…. tu ce zici alinutza?

  3. Ego-ul este identificarea cu forma. Cand eram mici prima caramida a ego-ului au pus-o parintii, ei ne-au dat numele… Suntem TOTI niste entitati egoice atata timp cat ne identificam cu gandurile noastre si o sa suferim pe masura…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: