Posted by: capshunik | March 7, 2010

Antichităţi fabricate în timp ce aşteptaţi!

Trăim într-o lume în care nimic nu mai are valoare. Astăzi când am văzut două copile în clasa a IV a cum scriu, m-am crucit nu alta! ”Bn, ms, plis, cn” etc, pluuuusss cuvinte mâncate din propoziţii la greu. Am scuturat puternic din cap şi mi-am zis că nu văd bine. M-am mai uitat de câteva ori pe foaie, şi da, era scris negru pe alb. Un scris mare, de mână, scris de copil. Un copil mult prea modern. Când am zâmbit şi le-am atras atenţia şi le-am spus că ar trebui să scrie tot cuvântul şi corect gramatical, şi-au dat coate, şi le-am auzit şuşotind: ”Doamna nu realizează că noi ne modernizăm, nu mai suntem ca pe timpuri, pe vremea ei. Ce ar vrea, timpul ei a trecut, noi suntem moderne acum!” Nu vă pot descrie şocul pe care l-am avut. În primul rând nu sunt aşa de bătrână încât să înceapă cu ”pe vremea ei” şi în al doilea rând, aceasta să însemne modernizare? Oare vom ajunge să scriem în şcoli aşa cum scriu copiii din ziua de azi pe mess? Trăim în epoca în care totul se face în grabă? Nu mai avem timp să scriem ”bine” şi ne mulţumim cu ”bn”? Nu mai avem timp să citim o carte bună aşa că îi citim rezumatul? Şi acela dacă e bine conceput! Phhh, am rămas eu în urmă? Peste 10 ani oare aşa vom şi vorbi?
– Cf?
-Bn. U?
-P aci.
NU, nuu, nuu! Nu vreau să părem nişte retardaţi care nu ştiu să vorbească. Mă tem pentru viitorii mei copii! Nu vreau să trăiesc într-o vreme în care totul se face pe fugă şi antichităţile se fabrică în timp ce aştept!

Advertisements

Responses

 1. Ascunde-n sufletul gingaş un univers plin de comori,
  Din ochii mari poţi să culegi priviri prinse-n buchet de flori,
  Cu multă linişte şi calm pe buze grafiaz-un zâmbet,
  Iar glasul său armonizează blând vibraţiile unui cântec.
  La tâmplele fierbinţi ea poartă doar amintiri din flori de gânduri,
  Cu mâna fragedă le-aşează într-un album cu foi prinse în riduri,
  La gâtul diafan cristalele de rouă stau prinse-n colier,
  Pe umerii rotunzi timpul aşterne poveste de iubire şi mister.
  Îmbracă astăzi rochie din verde crud de iarbă,
  Privire de bărbat puţin iscoditoare trece şi se întreabă,
  Cine-i această lume discretă , virtute-ncântătoare?
  Este FEMEIA,MAMA, IUBITA ce azi e-n sărbătoare.
  Gânduri sublime îţi trimit pictate-n fluturi diafani,
  Să fii iubită, să-nfloreşti şi un suav, LA MULŢI ANI!

  • multumesc Geanina! Fii mandra ca esti femeie si…inca ce femeie! La multi ani

 2. Special pentru tine, femeie!

  Azi am deschis ochii şi am înţeles ceea ce Tu îmi spuneai de atâta vreme. Sunt specială! Sunt deosebită! Şi nu am o problemă de orgoliu sau de autosuficienţă ci pur şi simplu am început să înţeleg ceea ce Tu îmi şopteai atât de tandru la ureche.

  Sunt specială, pentru că Tu m-ai scris în palma mâinii Tale, m-ai numit „lumina ochilor Tăi” şi m-ai cumpărat cu un preţ mai presus de aurul si argintul lumii acesteia. M-ai alcătuit, nu din tărâna drumului, ci dintr-un suflet viu, şi ai pus în mine suflare din suflarea gurii tale. De aceea sunt atât de specială. M-ai aşezat mai presus de îngeri şi doar cu puţin mai jos decât scaunul Tău de domnie.

  M-ai încununat cu slavă şi m-ai onorat aşezându-mă la dreapta Ta, în Tine Însăţi, prin Fiul Tău preaiubit. Mi-ai dat în stăpânire toate lucrurile împreună cu El, curăţindu-mă şi împodobindu-mă ca pe o mireasă. M-ai dus la păşuni verzi şi ape de odihnă şi mi-ai întins masa în faţa duşmanilor mei. Ai scos adevărul meu, ca undelemnul la suprafaţa apei şi ca soarele ziua în amiaz, mi-ai spus „Stai şi priveşte, căci Eu voi lupta pentru tine!”

  Mi-ai dat odihnă de toate părţile, m-ai înconjurat cu binecuvântările Tale ca şi cu un scut, să nu fie urmate de nici un necaz şi mi-ai lăsat pacea Ta care întrece orice închipuire, ca să-mi păzească mintea şi inima, ca nici teama şi nici tulburarea să nu mă poată cuprinde. Ai rostit Cuvântul Tău peste mine şi nici o armă făurită împotriva mea, nu va avea biruinţă, ci va cădea la picioarele mele… focul nu mă va arde, apa nu ma îneca…

  Ai netezit cărările înaintea paşilor mei ca să nu mi se izbească piciorul de vre-o piatră, m-ai luat de mâini şi mi-ai spus „Nu te gândi la ce-a fost mai nainte, nu te mai uita la ce este vechi, căci Eu voi face ceva nou, gata să se întâmple şi va fi special pentru tine. Îţi voi face drum prin pustie şi râuri în locuri secetoase, te voi veghea când te culci şi când te scoli, la plecare şi la sosire, oriunde vei merge, voi fi cu tine şi-ţi voi da izbândă în tot ce vei face! Nu vei duce lipsă de nimic, căci Eu ştiu nevoile tale şi dacă am îmbrăcat atât de frumos crinii câmpului, cu atât mai mult te voi îmbrăca pe tine, în slava Mea? Dacă păsările cerului îşi primesc hrana fără să are câmpul, cu atât mai mult te voi hrăni pe tine!

  Ţi-am dat adăpost sub ocrotirea Mea, cere-Mi orice şi vei căpăta, fii preaiubita Mea în care Eu îmi găsesc plăcerea. Te-am logodit cu Fiul Meu pentru totdeauna prin neprihănire, bunătate, îndurare şi credincioşie şi te-am lăsat să mă cunoşti, căci numai astfel te poţi bucura de tot ceea ce Eu am făcut special pentru tine.

  Am pus în tine Duhul Meu, să te călăuzească în toate lucrurile, Viaţa care este în tine te-a răscumpărat de sub blestemul bolii, neputinţei, slăbiciunii… suflarea Mea te-ntinereşte şi te face să zbori asemeni vulturilor, pe crestele cele mai înalte ale norilor. Vei alerga şi nu vei obosi, vei fi ca un pom sădit lângă un izvor de apă, veşnic verde şi care-şi dă roadele la vremea potrivită.

  Am pus pe buzele tale o cântare nouă, dintr-o inimă nouă, o cântare care să vestească voia Mea şi celor care nu o cunosc, iar Duhul Meu va adeveri prin putere cuvintele tale, cuvintele Adevărului. Te-am făcut neam împărătesc, preoţie aleasă, suflet nobil, plin de dragostea şi compasiunea Mea. Mă bucur să-ţi fac binele din toată inima şi din tot sufletul Meu!”

  Dacă astfel mă vede Domnul meu, dacă astfel m-a făcut, sunt cu adevărat specială!!! Şi nu voi mai permite nimănui să mă considere mai puţin de atât! Dacă sunt de viţă atât de nobilă, nobleţea mă va caracteriza în toate lucrurile!

  De ce să nu mă bucur de ceea ce sunt cu adevărat, prin sângele care a curs la cruce acum mai bine de două milenii, special pentru mine?

  Rely Tarniceri

  • multumesc foarte frumos!

 3. Eu le-as citi un episod din Amintiri din copilarie. Sa vada ca astfel de chestiuni “moderne” erau si pe vremuri si nenea Creanga stia sa povesteasca ceva simplu intr-un mod extraordinar.

  Te indemn sa nu te lasi socata de copii, ci socheaza cu frumosul!

  • 🙂 crezi ca stau sa te asculte cand citesti? Abia daca ii linistesc atunci cand le citesc ceva mult mai scurt decat un episod din Amintiri din copilarie:)

 4. Da asa este din pacate … promovam noi singurei aceste lucruri peste tot ori din prea multa indiferenta sau asa cum ai zis graba. De asta cel ami grav este ca acesti copilasi nu au alternative si practic nu au de unde alege cum sa isi construiasca caracterul si personalitatea si ajung sa fie ca niste legume sau mai rau ca niste oite intr-o turma.

  Viitorul va depinde mult de noi dar mai ales cand vom intelege ca trebuie tot timpul sa avem mai multe variante de unde alege chiar daca noua ni se pare doar una bune pentru ca fiecare trebuie sa aibe de unde alege si nu doar sa ia ce i se da pe tava.

  Si pentru ca tot este 8 martie iti urez o primavara frumoasa, cu soare, fericire si toata dragostea noastra prinsa intr-un frumos buchet de ghiocei ce vestesc venirea unei noi primaveri! 😉
  Si sa nu uitam sa fim toti un pic mai pozitivi si constructivi! 😉

 5. Pur si simplu nu suport sa citesc cuvinte de genul: c faci, cn, knd, tz,sh, etc

  Mda, nu stiu, parca n-ar mai fi timp si se grabesc sa se incadreze in timpul ramas. Mi-aduc aminte de perioada in care foloseam Connex, iar pe atunci nu era cosmote,cu ofertele de acum. Si nu puteai sa-ti incarci cartela in fiecare zi. mersajele contineau 160 caractere si da, atunci, mai prescurtam, dar nu asa. Vorbeam tot normal, dar mai prescurtam din cuvinte. Si asta numai in mesaje, nu la scoala.

  mi-am schimbat adresa blogului. de acum ma gasesti la http://eva.onlywords.ro

 6. Sefa….ai un premiu la mine pe blog:D

 7. Societatea romaneasca se indobitoceste pe zi ce trece. Materiile de bac se micsoreaza de la an la an.

 8. sa va mai intreb domnule paraklet, cum se da bac-ul astazi? cati analfabeti si agramati prin facultate sunt? ca stalcim limba romana in fiecare zi cu englezisme, macar daca am zice si scrie corect in limba engleza, dar o stailcim ca s asune cat mai “cool”, cand de fapt suna “goooooo…l”! uneori imi este rusine ca sunt romanca! saraca tara bogata care a fost ea odata… Alina si eu ca si tine ma minunez de ce aud si ce citesc, eu cat de depasita ar trebui s ama simt? dar cu toate acestea eu tot citesc in stilul meu: cartea in mana, pe mess scriu tot “buna!”,” ce mai faci?” in concluzie imi place ca sunt de moda veche, pe de o parte, … mai “antica” deoarece mai sunt unele persoane care iubesc antichitatile ca si mine, ca si tine…. deci tot e bine ca sunt iubite si antichitatile!

 9. Imi palce f mult articolul tau, Alina:)Mergi inainte k esti pe drumul cel bun. Ai scapat insa o mica greseala si cum oamenii te vor copia in multe aspecte, cel mai bine ar fi sa o retusezi.
  “Oare vom ajunge să scriem în şcoli aşa cum scriu copii din ziua de azi pe mess?”…mai adauga te rog un “i” la cuvantul copii. asta e. cele mai multe greseli se fac in scrierea electronica din cauza rapiditatii scrierii…ceea ce de fapt e un lucru bun. numai bine. daniella delibas, RVE.

  • Buna Daniela, multumesc mult:) Da, am observat si eu greseala, numai ca abia dupa ce am postat si am tot amanat sa corectez. Stii tu…timpul:) Dar multumesc mult de tot si ma simt onorata ca mai citesti ce scriu. Fii iubita!

 10. Felicitari pentru citatul zilei!!!Imi palce f mult. Prea mult ni se cere sa fim perfecti..si nu inteleg de ce. Dumnezeu Insusi nu ne cere asta. El ne iubeste exact asa cum suntem, imperfecti si cu multe greseli. “Nu trebuie sa fim perfecti pentru a putea fi o binecuvantare” spunea Gigi Graham in cartea “Anotimpurile inimii” si are mare dreptate. Dumnezeu poate face insa din imperfectiunile noastre arme perfecte in lucrul Sau!!!O zi binevcuvantata tuturor!!!

  • Multumesc. Da, am citit si eu cartea! E o carte buna, din care orice femeie ar putea invata cate ceva! Amin. O zi binecuvantata si tie!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: