Posted by: capshunik | September 2, 2010

A cui e vina?

Zilele trecute am luat taxi-ul pentru a mă duce undeva deoarece eram într-un oraş străin şi nu ştiam cum să ajung la destinaţie. Pe drum, am avut o conversaţie foarte interesantă cu şoferul care mi-a spus că are 65 de ani şi că de opt ani lucrează ca şi şofer pe taxi. Din vorbă în vorbă, cum am eu gura mare şi-mi place să discut cu oamenii, am ajuns să povestim despre generaţia din ziua de astăzi. Poate fi descrisă printr-un cuvânt: DEZASTRU!
Mijto, beton, bestial, şucar şi multe alte cuvinte preluate de nu mai zic unde. Mai nou, nu numai pe mess se limitează scrierea cu ”k”, ”tz” şi ”sh” ci şi în lucrările elevilor, pe caiete şi peste tot pe unde sunt nevoiţi să scrie. O cerere probabil o încep cu: ”Dragă direktore”.
Un tată spunea îngrijorat că nu poate să-şi lase fiica pe mâna unui individ care se uită la ea din cap până în picioare şi îi spune că arată ”şucar” şi că e ”buuunăă”. După cum spunea şi taximetristul, s-a urcat un cuplu în maşină la el şi vorbeau foarte vulgar. El îi spunea ei că e pisicuţă beton, că îi împuşcă una şi ea îi răspundea că are un ”gajiu” care e ”cel mai tare din parcare”.
Am ajuns să auzim pe stradă fluierături, apelative şi chemări precum: ”pisss, pisss”. Oare ce s-ar întâmpla dacă fata respectivă s-ar întoarce şi le-ar răspunde cu un ”marş” răstit?
Nu ştiu dacă sunt eu înapoiată, dacă eu şi generaţia trecută suntem mai sensibili dar vrem din nou o lume normală! Ne-am săturat să vedem şi să auzim tentative de agăţat la orice pas. Chiar credem că dacă îi spunem cuiva de pe stradă: ”Arăţi trăznet, nu-mi dai numărul tău de telefon?” sau venim cu replici precum ”Tatăl tău e terorist pentru că eşti o bombă?” obţinem ceva mai mult decât o persoană cu IQ-ul minim? Sau mi se pare mie că în ziua de azi asta a devenit popular…IQ-ul cât mai scăzut, testosteronul cât mai ridicat! Şi totuşi…a cui e vina?

imagine preluată de pe: http://www.deviantart.com

Advertisements

Responses

 1. Vina… vina e a tuturor si a nimanui. Intr-adevar, am avut si eu o perioada in care scriam pe messenger cu “tz, k” etc… dar pana intr-o zi in care am zis: “NU. STOP”
  Gandeste-te ca daca generatia asta e asa… Dar generatia viitoare cum va fi?
  Aproape ca nu este luna in care sa nu vorbim la scoala despre asta. Si toti profesorii sunt ingroziti de noile generatii.

 2. Nu stiu daca te poti referi la o generatie intreaga care e asa. Intotdeauna a existat segmentul asta mai retard al populatiei care a iesit in evidenta prin neconventionalism si inlocuirea normalitatii cu o falsa originalitate. Insa, pe langa ei exista si cealalta parte a populatiei cu oameni normali, care vorbesc si care se comporta normal. Cred ca raportarea celor mai in varsta la prezent si la viitor fata de trecut se datoreaza si faptului ca in general iti raman in minte amintirile placute si lucrurile pozitive din trecut.

 3. Sunt de acord cu ionut. Intotdeauna sunt si vor fi din ambele categorii. Nu se poate spune insa ceva general cu privire la o generatie. Fiecare generatie isi are luptele ei: multi sunt invinsi, putini sunt invingatori.
  Vis-a-vis de comentariile de genul “generatia de astazi e dezastru sau e cutare sau cutare lucru”: se pare ca la toti ne place sa etichetam, sa categorisim si sa facem statistici (legat de orice). Toti avem ca hobby statistica, insa nu suntem nici macar amatori. (Uitati-va la Ilie, si el se plangea de generatia lui: se credea singurul neprihanit pe suprafata pamantului. A avut insa parte de surprize.)
  Cum ajung insa unii sa se dezvolte asa ‘dezastruos’ cred ca ai raspuns partial in postarile anterioare.
  Baietii nu mai au pentru ce lupta. Pot obtine ieftin ‘marfa buna’. Nu trebuie sa muncesti sau sa lupti. (Dar mentalitatea aceasta, numita ‘mersul lumii acesteia’, e larg raspandita si la alte generatii si afecteaza mai multe domenii.)
  Dar nici in randul fetelor lucrurile nu stau mai bine.
  Pe de o parte e vina lor ca sunt asa accesibile, pe de alta parte solutia nu e sa se inchisteze intr-o rigiditate obtuza si aroganta, un fel de autoneprihanire (“sunt prea bun/buna pentru X”).
  Dezvolta multa preocupare pentru aspectul exterior, putina pentru omul interior. Si astfel se intalnesc doua persoane goale, fiecare incercand sa-si ascunda goliciunea: unii cu comportament de tipul “i’m cool, i’m a macho”, altii apeland la reminiscente tribale: cercei, tatuaje, machiaje, exhibitionism desantat. Toti avem nevoie de o identitate. Multi sufera de o criza de identitate si nu se simt intregi daca nu-si pun unu, doi, trei cercei pe undeva sau nu se simt ei insisi daca nu se manifesta intr-un anumit fel. Insa si ceilalti au nevoie de o permanenta consolidare a identitatii asumate. Concluzionand: toti avem nevoie de Hristos – OMUL autentic, care ne reda adevarata noastra identitate de oameni, creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

 4. AUZI..dak generatia actuala este dezastru in adv sens al cuv………tu kre critici te simti mai presus de asta??>…..te simti mai destept/a …sau mai retard/a????……de curiozitate intreb………asa ca shhhht


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: