Posted by: capshunik | October 10, 2010

De ce americanii-s diferiţi de români?

Ascult multă muzică străină. În mod special în engleză. Multe hit-uri ale americanilor au în cuvintele lor : God, Love, Hallelujah şi lista continuă. Americanilor nu le e ruşine să cânte despre Dumnezeu, nu le e ruşine să afirme că sunt creştini. Da, mulţi dintre ei sunt imorali. Da, mulţi dintre ei duc o viaţă imorală. Dar…asta fac şi românii. Numai că la români nu am auzit într-un hit cuvântul Dumnezeu sau Aleluia. Nu, nu. La noi românii, într-un hit mai degrabă auzim cuvinte obsecene, uneori necenzurate. Asta să spună adevărul despre noi?
Acum dacă ne uităm retrospectiv, observăm că noi românii totdeauna am promovat vulgaritatea, limbajul murdar şi multe altele. Nu zic că americanii nu fac asta, ba chiar poate de la ei a pornit aceasta, dar cel puţin pot să mă bucur când mai aud melodii pe care să le ascult liniştită.
Carrie Underwood, Celine Dion, Rascal Flatts, Beyonce, Brandon Heath, Il Divo…toţi cântă despre Dumnezeu. Până şi cel mai cunoscut cântec al Americii cântat de mii şi mii de oameni spune: ”God bless America”, pe bancnota lor scrie mare ”In God we trust”.
Aş da exemple şi de la noi dar…nu-mi vine în minte nici unul acum. Sunt curioasă… ne este ruşine să afirmăm că noi credem cu adevărat în Dumnezeu? Ne ascundem de asta? Nu spun că nu sunt patriotă, spun că ne merităm ţara, conducătorul şi haosul organizat. Căutăm soluţii peste tot: politică, societate, economie…am ajuns să alergăm disperaţi după tot ceea ce promite rezolvarea problemelor. Ei bine, în graba noastră am uitat de cineva. De Dumnezeu. Şi asta doare.

imagine preluată de pe: http://www.deviantart.com

Advertisements

Responses

 1. […] De ce americanii-s diferiţi de români? Mon Oct 11, 2010 2:14 am Ascult multă muzică străină. În mod special în engleză. Multe hit-uri ale americanilor au în cuvintele lor : God, Love, Hallelujah şi lista continuă. Americanilor nu le e ruşine să cânte despre Dumnezeu, nu le e ruşine să afirme că sunt creştini. Da, mulţi dintre ei sunt imorali. Da, mulţi dintre ei duc o viaţă […] […]

 2. Ai dreptate, americanii fac tot ce ai zis tu mai sus, dar stiai ca o foarte mare parte(nu vreau sa dau un procent exact ca nu stiu) nu cred in Dumnezeu?
  Nu cred ca americanii sunt un exemplu bun de dat.

  • Si la noi crezi ca nu exista atei? Personal, cunosc vreo zece. Mi se pare mult… Fiecare padure are uscaturile ei. Stii cati americani cred in Dumnezeu? Multi:)

   • Trist.
    Ai vazut vreodata Zeitgeist? Uita-te sa vezi cum sunt americanii.:-|

   • “Personal, cunosc vreo zece. Mi se pare mult…”

    Crezi ca cunosti prea multi sau exista prea multi atei?

   • Exista prea multi atei:)

 3. Eu zic ca n-am uitat doar de Dumnezeu,in graba noastra,ci si de noi,din pacate.

 4. God bless Romania!!!!!!( facand o paranteza mai prin toate filmele americane cand un omu cu un statut mai mare in societate tine un discurs si-l incheie cu “God bless America” si ne mai intrebam de ce ei is asa de inaintati la toate nivelele, si mai este o faza tare rugaciunea de la masa chiar si in cele mai ciudate situatii si numai sa auzi rugaciunele lor:uni se roaga pt masina, pt locu de munca dar se roaga)

  GOD BLESS ROMANIA

 5. Good point,Alina!God bless you!!!

 6. Ma bucur sa vad ca ai postat pe blog melodia care ti-am trimis-o (The Canadian Tenors).
  Ai mare dreptate in ce ai spus. Din pacate asa e…

 7. EU zic sa nu criticam
  acest inceput al unei mari teme ce poate fi mult
  dezbatuta, este o parere incipienta si care sunt convins ca peste un an va fi mult mai copmlexa si privita altfel:)
  Felicitari pentru bazele discutiei, sunt puse bine,
  insa mai este mult de lucru pana la constructia finala.
  Sugestie: viziteaza SUA cand ai ocazia si apoi…continua tema – poti merge cu un work&travel:)o sa constati ca acolo si ipocrizia e mult mai mare ca si la noi.

  • Dan, am acolo 4 frati si doua surori. Si uneori parintii:)

   • Ok,deci cunosti situaţia,si a lor si a noastră.Nu vreau sa apar tarisoara asta noastră amarata dar nici nu i pot ridica pe ei in slavi..dacă noi suntem comunişti incuiati, ei sunt capitalisti salbatici,deci…suntem opusi dar ne asemanam:))

 8. Da. Aşa e. Căutăm numai pe orizontală… Când nu mai avem deloc resurse, ne mai gândim şi la sprijinul, Cel mai Mare, de pe verticală…

 9. Pot sa propun si eu o piesa?:) http://www.youtube.com/watch?v=Gu9-5SS8V8M Astept si o parere:D

  • Am ascultat-o. Frumoasa. Mi-a placut:D

 10. Si cu sunt ei mai buni daca il mentioneaza pe Dumnezeu in melodiile lor, si au slogane pro crestine, daca viata lor nu e schimbata, cu ce ii ajuta asta? Eu cred ca datorita acestei dualitati, provoaca confuzie oamenilor care vazandu-i, isi pun intrebari cu privire la Dumnezeu.
  Si daca ar fi sa luam in calcul si proportiile(America 300mil. locuitori iar Romania 16mil.) cred ca si ei ar iesi in minus. Uita-te la America, la ce promoveaza ei, si frecventa cu care o promoveaza(Hollywood, Guvernul etc.)
  Ideea ca nu trebuie sa ne fie rusine cu Dumnezeu e foarte buna, de fapt asa ar trebuie sa fie in mod normal! Dar nu mai pare foarte ok cand ii pui pe americani in comparatie cu noi.

 11. Nu, noi nu credem in Dumnezeu, la modu` in care cred americanii, si nu doar ei. Noi credem in Dumnezeu la modu` ca ” sa castig si eu la loto”, hai sa fie de-o coliva, hai sa-mi ajute Dumnezeu sa treaca bacu fi-meo cu bine. Cam despre asta e vorba. La noi e o credinta pe moment, cand avem nevoie de Dumnezeu il chemam, cand nu, nu prea exista in vietile noastre.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: