Posted by: capshunik | October 17, 2010

De vorbă cu bunul simţ

De unde începe bunul simţ şi unde se opreşte? Cei care se simt deranjaţi de atitudinea unor persoane sunt prea sensibili? Sau sunt prea insensibili cei care deranjează cu atitudinea lor?
Aş face un experiment. Aş închide câteva persoane într-un apartament pentru o perioadă de zile.
Sunt convinsă că vor ieşi de acolo cu nervii întinşi la maxim, cu antipatii şi experienţe neplăcute. Asta dacă nu vor învăţa să lase de la ei.
Şi totuşi… cu un motiv există codul bunelor maniere. Sunt revoltată de nesimţirea care domneşte, şi nu, nu judec aici! Sunt câteva elemente de bază care cred că se învaţă din cei şapte ani de acasă.
Nu vreau să dau exemple, nu vreau pentru că aş avea mult prea multe exemple. Dar vreau ca toţi să ne gândim că noi, împreună cu comportamentul nostru şi cu bunul simţ, trebuie să fim un exemplu pentru societate. Asta nu pentru că ne-ar păsa de părerea lumii, ci pentru că ne pasă de noi înşine. Trebuie să ne respectăm pe noi şi mai apoi, pe cei din jurul nostru. Dacă vrei să fii respectat, respectă. Dacă vrei să fii iubit, iubeşte. Dacă vrei să fii vorbit de bine, nu vorbi pe alţii de rău. Dacă vrei să fii privit cu admiraţie, fă lucruri demne de admirat. Dacă vrei înţelegere, acordă înţelegere. Dacă vrei să fii tratat cu blândeţe, fii blând. Să nu ai pretenţia să fii tratat ca un rege, dacă nici măcar nu laşi amarnica idee de slujitor a unui rege. Să nu ai pretenţia să ţi se acorde lucruri frumoase, dacă nici măcar tu nu ştii ce e acela un lucru frumos. Nu spun să răspundem urii cu ură, dar spun să răspundem nesimţirii cu indiferenţă! Nu te coborî la nivelul unuia care vrea să se înjosească. Te va trage după el! Fii om demn de urmat şi ai grijă pe cine laşi să-şi pună amprenta asupra ta!

imagine preluată de pe: http://www.deviantart.com

Advertisements

Responses

  1. odata un inetelept, era cu ucenicul lui la plimbare…si in timpul plimbarii lor, apare o cunostinta nervoasa, care incerca sa isi verse amarul pe intelept, deoarece acesta era frustrat…de o neintelegere cu inteleptul…inteleptul se mentinuse calm, atita timp cat acest ucenic exploda ca un vulcan….si isi vede linistit de treaba…uimit ucenicul intreaba: “dar de ce nu ai raspuns si tu cu aceeasi atitudine?” inteleptul raspunse: nu era cadoul pentru mine, si i l-am dat inapoi…apoi a mai zis:…vezi tu…atunci cand vine cineva cu rautate s aiti zica cu nervi si cu naduf ceva, este ca si cum ti-ar da un cadou rau…tu poti sa il primesti sau nu…depinde de atitudinea ta….ti-ar placea sa primesti mereu cadouri urate, si cu continut ieftin si prost?…..si asa fa si tu…daca tie nu iti palce cadoul pe care l-ai primit, nu te stradui sa oferi la fel astfel de cadouri…;)

  2. unii nu stiu ce inseamna sa lase de la ei …si nici sa se controleze.

  3. […] De vorbă cu bunul simţ Sun Oct 17, 2010 14:43 pm De unde începe bunul simţ şi unde se opreşte? Cei care se simt deranjaţi de atitudinea unor persoane sunt prea sensibili? Sau sunt prea insensibili cei care deranjează cu atitudinea lor? Aş face un experiment. Aş închide câteva persoane într-un apartament pentru o perioadă de zile. Sunt convinsă că vor ieşi de acolo cu nervii […] […]

  4. oamenii sunt narcisisti,egoisti,le pasa doar de ce simt ei,unii sunt prea redusi pentru a se putea pune in locul altora si sunt nesimtiti fara sa isi dea seama de asta.altii si mai rau…stiu ca te jignesc dar nu le pasa sau chiar le place,ii face sa se simta superiori

  5. Da, e o chestie mare sa reusesti a lasa dupa ei. Nu prea e valabil totusi in toate cazurile.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: